6 dingen die ik heb geleerd van een slaap challenge

Als moeder van een vijfjarige weet ik hoe het is om moe te zijn. Zo moe. Voeg daar de stress van corona en de toestand van alle dingen in de wereld aan toe, en, nou, ik lig dus vaak ’s nachts wakker.

Klinkt bekend?

Dus toen mijn man (hij vind zichzelf een slaapexpert) wilde weten of ik bereid zou zijn om een ​​slaapuitdaging aan te gaan, die niet alleen gericht was op de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap, maar ook op hoe je je voelt als je wakker wordt, was ik nieuwsgierig genoeg om in te stemmen. Want wie wil er nou niet lekker uitgerust wakker worden?

Een week lang hield ik bij hoe ik me voelde voordat ik ging slapen en hoe ik me voelde als ik wakker werd. Ik moest 2x per dag zeven eenvoudige vragen beantwoorden om me te helpen begrijpen waarom ik sommige dagen beter sliep dan andere en hoe dat mijn energieniveau beïnvloedde en hoe effectief ik de volgende dag functioneerde.

Ik weet dat slaap belangrijk is en ik had het gevoel dat ik redelijk goed wist wat ik moet doen (en niet moet doen) om goed te kunnen slapen. Maar ik moet zeggen dat ik echt iets heb opgestoken van het doen van deze slaap challenge. (En zeg eens eerlijk, liever een slaap challenge dan een waterbucket challenge toch?)

En hoewel ik niet kan controleren of mijn dochter midden in de nacht wakker wordt, heb ik wel een aantal manieren gevonden om beter te slapen … en goed wakker te worden.

6 dingen die ik heb geleerd van de challenge

1. Workouts – en wat voor soort workouts – zijn belangrijk
Een van de dingen die ik bij deze slaapchallenge heb bijgehouden, was of ik elke dag 20 minuten of meer trainde. En daarnaast ook wat voor soort workout ik deed – was het HIIT, langer rennen, een lekkere wandeling met mijn dochter, yoga of iets anders? Blijkbaar leek ik sneller in slaap te vallen op dagen dat ik een goede workout had gedaan en werd ik de volgende dag frisser wakker. Maar hoe intenser de training, hoe meer effect dit had op een diepe slaap. Buitentrainingen leken ook meer effect te hebben dan binnenshuis, wat ik fascinerend vond.

2. Te laat of te vroeg eten kan de slaap verstoren
Mijn man liet me ook noteren wanneer ik voor het laatst ’s avonds at, en de resultaten verrasten me echt. Als ik vroeg at (gemakkelijk te doen met een kind dat graag om 6 uur eet) en niet nog snackte voordat ik naar bed ging, viel ik snel in slaap, maar werd ik wel met honger wakker! Aan de andere kant, als ik te vlak voor het slapengaan een grote maaltijd at, had ik moeite om in slaap te vallen. Het kostte me maar een paar dagen om te spelen met de timing van mijn maaltijden en snacks.

3. Weg met de snoozebutton
Oh, de snoozebutton! Het is zo verleidelijk om die te gebruiken als je ’s ochtends nog moe bent, maar voor mij maakte het niet uit hoeveel extra slaap ik kreeg door erop te slaan, ik leek me altijd slechter en minder energiek te voelen. En hoe vaker ik snooze, hoe slechter ik me leek te voelen. Zodra ik deze verbinding had gemaakt, was het zoveel gemakkelijker om hem niet langer te gebruiken.

4. Ontstressen voor het slapengaan
Voordat ik de slaapchallenge aannam, keek ik meestal wat tv met mijn man en ging ik pas richting bed als we nauwelijks nog onze ogen open konden houden. Maar dat blijkt niet zo ontspannend te zijn als je misschien denkt – vooral als je in een rare houding op de bank in slaap valt en dan naar boven moet lopen om naar bed te gaan. We ontdekten allebei dat als we mediteerden of ontspanden in ons bed – al was het maar voor een paar minuten nadat we tv hadden gekeken – we sneller in slaap vielen en beter sliepen. Zo’n gemakkelijke aanpassing om beter te slapen.

5. Ik hou een wijntje
Het is geen geheim dat ik een wijnliefhebber ben, maar het aangaan van deze slaapuitdaging gaf me nog een reden waarom ik vaker kies om niet te drinken. Ik ontdekte dat het drinken van één glas wijn voor het slapengaan niet veel veranderde, maar bij meer dan één glas was de kans groter dat ik midden in de nacht wakker werd en lang niet zo verfrist wakker werd.

6. Focussen op goed wakker worden
Dit was mijn grootste openbaring van allemaal. Toen ik aandacht schonk aan hoe goed ik wakker werd – en dat vervolgens koppelde aan mijn gedrag en beslissingen – was het zo gemakkelijk om kleine veranderingen aan te brengen die mijn in energie uitbetaalden. Door me te concentreren op ‘goed wakker worden’, werd ik gemotiveerd om eerder naar bed te gaan, naar mijn lichaam te luisteren en beter voor mezelf te zorgen.

Ik hoefde ook geen grote veranderingen aan te brengen. Allemaal heel eenvoudige dingen die mijn dagelijkse gevoelens grondig veranderden.

En nogmaals, met man en kind en baan kan ik alle energie gebruiken die ik kan krijgen.

Geef een antwoord